Блогът на ТАНГРА

авг 21

23 години от основаването на фирма ТАНГРА

  • август 21, 2012
23 години от основаването на фирма ТАНГРА

Фирма Тангра отбеляза 23-тият си рожден ден с малко парти в шоурума на фирмата, където покани колеги и приятели.

Г-н Армянов, ТАНГРА е компания, добре позната на българския пазар, която скоро ще чества своя 23-ти рожден ден. Кои нейни качества я правят предпочитан партньор?
Качеството, цената и срокът за изпълнение са основните критерии за оценка на всеки един продукт или услуга. Това се отнася и за нашата работа. Очевидно намираме правилния баланс.

Добре подготвените специалисти и професионалното отношение към всеки проект са също от голямо значение. Предлагаме богата гама от съоръжения за вентилация, климатизация и отопление. Голяма част от тях се произвеждат в нашите предприятия. Следим световните тенденции за развитие в бранша. Партнираме си с някои от най-добрите производители в Европа. И може би, не на последно място – обичаме своята работа.

Какво се промени в работата ви от началото до днес?
Много неща се промениха. В началото можехме само да проектираме – на практика създавахме интелектуален продукт. По-късно се научихме да произвеждаме и монтираме. Днес предлагаме цялостен пакет в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията. Това означава да проучим изискванията на клиента, да подготвим проект, да произведем дадени съоръжения, да ги монтираме и въведем в експлоатация, така че клиентът да е доволен.

Преди 23 години започнахме 6 души, сега сме 30 пъти повече. В момента разполагаме с проектантско – конструкторски отдел, специализирана лаборатория, 2 производствени предприятия, монтажни бригади, търговски центрове в София, Варна и Бургас. Продуктите ни се продават успешно в над 10 европейски страни.

Какви са последните тенденции в областта, в която работите и какви са новостите в продуктовите ви линии?
Вентилационните, климатични и отоплителни инсталации изразходват изключително много енергия: през зимата – за отопление, през лятото – за охлаждане и целогодишно за проветряване. Цената на енергията през последните 10 години се увеличи около 5 пъти. Замърсяването на околната среда вследствие на консумацията на енергия е съществен проблем. Това са два обективни фактора, влияещи върху нашата специалност.

Повече от 15 години се занимаваме с енерговъзстановяващи системи. Ползвайки топлината или студа от изхвърляния въздух, успяваме да намалим енергийните разходи до 85%. Този тип съоръжения изискват първоначална инвестиция, но срокът за откупуването им рядко надхвърля 2 години. Разбира се, колкото по-скъпа става енергията, толкова по-висока ефективност се преследва и това е едно ново предизвикателство.

Втората значително по-нова гама от съоръжения са котли на пелети (биомаса). Пелетите са пресовани дървесни частици, т.е. възобновяем енергиен източник. Изгарянето им не замърсява околната среда. Цената, която заплаща клиентът, е много по-ниска, отколкото ако се отоплява с нафта, ток или природен газ. В нашите котли сме включили системи, които облекчават експлоатацията, следят горивния процес и автоматично почистват съоръжението. Ангажиментите на клиента са минимални.

Кои са най-значимите обекти, осъществени с ваше участие? Кой е последният актуален проект, по който работите?
Трудно е да посоча един или няколко такива обекта. Имаме изпълнени инсталации в десетки хотели, включително, няколко 5-звездни. Административни и търговски сгради със стотици хиляди квадратни метра РЗП имат наши инсталации. Във всеки случай, предпочитам да правим производствени предприятия. Това са предприятия, в които български работници произвеждат български продукти и създават икономика! Обект, който завършихме наскоро, и аз съм много щастлив, е хлебозавод на фирма СИМИД. Там имаме изградени множество и различни по вид енергоспестяващи инсталации.

Сред най-големите предизвикателства в нашата история бих могъл да посоча реконструкцията на филтърни системи в АЕЦ Козлодуй, които обработват няколко милиона кубични метра въздух на час. Спецификата се състоеше в това, че се налагаше, да се съобразяваме с даденостите на наличната техника, едновременно с това да ги комбинираме с наши елементи и не на последно място, да бъдат приети от Европейските сертифициращи органи.

Многофункционалният комплекс Арко Тауърс е най-големият обект, който сме проектирали. Строежът му все още не е започнал, но това не променя факта, че нашата компания е разработила проект за небостъргач с 300 000 кв. м РЗП.

От голямо значение беше посещението при наши колеги в Дубай през 2008 г., по време на строежа на Бурж Халифа (най-високата сграда на света – 828 м). Там видяхме как реално се изпълняват инсталации в небостъргачи и как се изпълняват инсталации на половин километър над земята.

В момента, един от проекти на ТАНГРА е изпълнението на вентилационните инсталации на първият небостъргач в София – “Capital Fort”. Той ще бъде 126м. висок и общото РЗП е 80 000кв.м.

В каква посока планирате бъдещото развитие на компанията?
В началото основната ни цел бе да бъдем популярни в България. Когато това стана факт, потърсихме разширение на пазарите в рамките на Балканския полуостров. Настоящата ни цел е да сме добре познати и в Европа. Имаме напредък в тази посока, но предстои още много работа.

инж. Юлий Армянов

Управител на „Тангра-АВ” ООД

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75