Блогът на ТАНГРА

апр 27

3 причини, поради които бизнесът вече не може да има извинение за лоша вентилация

  • април 27, 2022

Собствениците на магазини, офиси, ресторанти, музеи и всякакви други търговски обекти, където хората работят или посещават, са изчерпали извиненията си да нямат правилно проектирана, инсталирана и поддържана механична вентилация.

Не просто рециркулация на застоял въздух със стандартни системи. Не просто отваряне на врати и прозорци през лятото Не просто показни краткотрайни усилия по време на пандемия. Необходимо е инвестиране в качеството на въздуха в помещенията (IAQ) през цялата година и в дългосрочен план. Качеството на въздуха в помещенията (IAQ) беше пренебрегвано толкова дълго, поради комплекс от причини, като разходи, нагласи, познания, липса на законодателство и обществен натиск. Covid ни научи, че вентилацията е от първостепенно значение и тъй като наближава периода на студения въздух, това е тема, за която трябва да говорим. Когато скоро навън стане 5°C, няма да е добре да държим задната врата отворена.

Зимата на 2021 г. е първият ни истински тест. Работодателите и собствениците на сгради, дали са научили нещо от последните 18 месеца? Сградите отговарят ли на изискванията на строителните разпоредби? Ако работодателите не правят нищо по тези въпроси, трябва ли да отворят отново вратите си?

 

Яхване вълната на психичното здраве и продуктивността

Темата за психичното здраве никога не е била толкова популярна  в обществото, донякъде благодарение на пандемията и документираните й ефекти върху самотата и други проблеми.

Вълната от информираност относно доброто физическо състояние, вече обхваща и работните места, подкрепена от новия, иновативен и подлежащ на сертифициране международен WELL Building Standard. Това е нова система за оценка, предназначена да подобри здравословната среда в обществените сгради и има 10 показатели, включващи въздух и разум.

Защо това е важно? Важно е, защото далновидните компании са тези, които ще се възползват. Те оценяват къде нямат успех и предприемат действия за инвестиране в своя персонал и бизнес резултати.

Ново проучване на Харвардския университет установи, че качеството на въздуха в офиса може да има значително въздействие върху бързината на мислене, способността за фокусиране и производителността на служителите. Изследването на 300 офис служители в шест държави, включително и Обединеното кралство, в сектори от инженерство до архитектура, установи, че повишените концентрации на фини прахови частици (PM2.5) и по-ниската скорост на вентилация (с използване на CO2) има връзка с по-дългото време за реакция и намалена когнитивна точност на служителите.

„Проучването ни допълва появилите се доказателства, че замърсяването на въздуха оказва влияние върху умствените ни възможности“, казва водещия автор Хосе Лоран, научен сътрудник в Department of Environmental Health.

„Проучването потвърди, че ниските нива на вентилация влияят отрицателно на когнитивната функция… лошото качество на въздуха в помещенията се отразява на здравето и производителността значително повече, отколкото сме знаели досега.“

Далновидните компании ще изберат връщането към нормалната работа на служителите – от офиса. Ние напълно подкрепяме закъснялата революция на хибридния начин на работа, но много хора искат да се върнат в офиса на пълен работен ден, като млади хора и нови служители, защото им липсва социалното общуване, усвояването на фирмената култура, подобряването на работата в екип и сплотеността, както и от време на време да се посмеят и пошегуват.

Прогресивните и проактивни компании ще задържат най-добрите си служители и ще привлекат нови таланти, които се чувстват мотивирани да работят в чиста, модерна среда, която им гарантира здравословни условия на работа.

Законодателство на хоризонта

Новите офиси и търговски обекти ще трябва да инсталират по-добри вентилационни системи, за да спомогнат намаляването на разпространение на болести, предавани по въздуха, като Covid, съгласно настоящите предложения на правителството.

Според последната актуализация (януари 2021 г.) на Консултативният документ за Future Buildings Standard, държавните служби трябва да разполагат със системи, способни да осигурят свеж въздух при нива с 50% по-високи от съществуващите минимални стандарти. Това би позволило „използването на по-висока скорост на вентилация, в случай на повишени нива на инфекция, като например при бъдеща пандемия“.

Предложенията признават широко разпространените опасения, свързани с нуждата от препроектиране/редизайн, като увеличаване напречното сечение на въздуховодите и  AHU, повишаване  мощността на вентилатора, по-високи кухини в таваните и по-мощно ел. захранване.

Очакваме окончателния доклад за оценка на въздействието, който трябва да бъде изготвен до април 2022 г., както и неговите препоръки и ефекти.

Междувременно, в Ирландия, предложеното законодателство има за цел да гарантира определен стандарт за вентилация на работните места и да даде на служителите правото да поискат официална проверка.

„Доста луда ситуация е, че сме 18 месеца в пандемия… и нямаме закони по отношение на вентилацията“, каза Пол Мърфи, TD (Teachta Dála) от партията People Before Profit.

В други държави, националните вестници провеждат кампании за чист въздух и COP26 може само да послужи за засилване на политическия и обществен натиск.

Дали наемодателите и шефовете са обмисляли по-ниската консумация на енергия (т.е. по-малки сметки) и ангажиментите си за въглероден отпечатък с по-добра вентилация?

Евтини ефективни мерки

В крайна сметка, отражението върху разходите за препроектирането/редизайна, са най-честите причини за това – сградите да не се модернизират до сложни механични вентилационни системи, за да се намали предаването на болести и да се подобри производителността на служителите или удовлетвореността на клиентите.

От значение е и кое е отговорното лице, което ще извърши плащането? Повечето фирми са наематели, така че те разчитат на наемодателите или собствениците на сгради. Намаленото потребление на енергия и малки сметки, са добри стимули, заедно с изпълнението на ангажиментите за нулево нетно потребление. Предлагат се и безвъзмездни средства. Но достатъчно ли е това?

Като оставим това настрана, има някои много полезни временни евтини мерки, които междувременно, търговските обекти могат да предприемат.

Въздухопречиствателите са идеални за помещения, които нямат подходящи вентилационни системи или фирми, със съоръжения или пространства, които нямат модерни вентилационни системи. Те непрекъснато пречистват въздуха и премахват всички вредни частици чрез постоянна филтрация.

Те са евтини, малки, преносими и не се набиват на очи. Току-що стартирахме нашата водеща серия Airpur – пречистватели на въздух с HEPA филтър, които имат ефективност на филтриране до 99,95%.

CO2 мониторите са друга опростена и вдъхваща доверие опция. Нашата нова безжична гама AirSens следи качеството на въздуха в помещенията и ако бъде открит пик в един от трите параметъра: CO2, VOC или RH, изпраща сигнал до вентилационните системи за увеличаване скоростта на въздушния поток.

В нови насоки за Covid това лято, правителството препоръча CO2 мониторите да се използват в редица сектори, за да спомогнат идентифицирането на лошо вентилирани закрити помещения.

В крайна сметка, съчетанието на визия и инвестиция ще проправи пътя към едно по-здравословно бъдеще на закрито, където прекарваме 80% от времето си. Може би, в началото, просто трябва да се задейства от правни и морални норми и стимули.

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75