Блогът на ТАНГРА

мар 17

Какво представлява въздушната завеса и какви са предимствата и?

  • март 17, 2015
Какво представлява въздушната завеса и какви са предимствата и?

Като деца си мислехме: кога ли ще ни заведат в ЦУМ, за да си играем с въздуха на входа. Ако се чудите за какво говоря – става дума за въздушните завеси в преддверията на магазина.

Въздушните завеси са устройства, които най-често се поставят на отвори (врати, проходи или технологични отвори), които остават често или продължително отворени, граничещи с външен въздух или с помещения с различна температура. Те осигуряват въздушна бариера между двете зони, като не позволяват обмен на въздух между тях. Така спомагат за запазване на параметрите на въздуха в помещението, като безспорно допринасят и за енергийната ефективност на сградата.
През зимата, затопленият в помещенията въздух е с по-малка плътност от студения външен въздух. Това поражда специфично диференциално налягане в отвора. Движението на въздуха в двете посоки е много по-интензивно, когато разликата в температурите в по-голяма. Без въздушна завеса този факт би оказал светкавичен ефект върху климатичните условия в помещението.

въздушна завеса

Конструкция

Въздушната завеса може да бъде компактно съоръжение, готово за монтаж, или да се вгради в елементи на сградата. Най-често се срещат завеси, които нагнетяват въздух от горе на долу, но могат да подават въздух странично или отдолу нагоре, в зависимост от технологичните изисквания.
Завесите най-общо представляват метален корпус, снабден с комплект вентилатори (2), броят на които зависи от дължината на съоръжението. В зависимост от предназначението и предвидените в обекта инсталации, те могат да са с воден или електрически нагревател или без отопление.
Завесата засмуква въздух от помещението (4), след което той преминава през отоплителя (3) – топлообменник, ако има такъв. Нагнетяването на въздуха става през дълъг и тесен отвор с постоянно сечение (1) и с начална скорост (измерена в непосредствена близост до нагнетателния отвор) от 8÷20м/с.

въздушни завеси

Приложение

Централни входове на търговски комплекси, хотели и ресторанти, супермаркети, кина, театри, обществени и административни сгради, болнични заведения, входни пространства на спортни зали, банки, басейни и други, са само част от местата, където въздушните завеси намират приложение.
В индустриални сгради, завесите намират приложение на входни рампи, експедиционни отвори, проходи между производствени помещения с различен микроклимат, сушилни и хладилни халета, оранжерии и складове.

въздушна завеса

Избор

При избора на въздушни завеси трябва да се вземат под внимание следните условия:
Размер на отвора /врата, проход/
Температурната разлика между двете зони
Предназначение на помещението
Завесите се произвеждат с дължина 1м, 1.5м и 2м, като позволяват монтаж на няколко завеси последователно, така че да покрият по-големи врати или отвори. Необходимо е дължината на процепа, през който се подава въздух да е равна или по-голяма от широчината на вратата, за да се гарантира запазването на параметрите на въздуха в помещението.
Също важно изискване е дължината на въздушната струя да е по-голяма от височината на отвора.
По правило, завесите се монтират от вътрешната стена (при външни отвори) или от страната на по-топлото помещение. При хладилни камери, завесите се монтират над входа на камерата, от страната на по-топлото помещение.

Видове

Представяме Ви и част от въздушните завеси на испанската фирма Soler & Palau:

Студени въздушни завеси

въздушна завеса COR-N S&P

Моделите COR F са с 1 и 1.5 метра дължина, работят само с вътрешен въздух и са предназначени за търговски и обществени обекти. Снабдени са с високоефективни тангенциални вентилатори, а скоростта от 10,5 м/сек. на изхода на дифузора гарантира създаването на ефективна бариера, предпазваща от загуба на енергия през отворени врати. Максималната им височина за монтаж е 4 м. Използват се за изолиране на открити щандове или отворени магазини.

Електрически въздушни завеси с отопление

електрическа въздушна завеса COR-IND-M  COR-IND-MW S&P

Моделите COR N са отново на 1 или 1.5 метра дължина, като работят с вътрешен въздух, но при необходимост се включват и вградените електрически нагреватели. Подходящи са за магазини, входни пространства на обществени и търговски обекти. Високоефективни двускоростни тангенциални вентилатори позволяват включване на по-ниска скорост, когато се налага повишаване на температурата. Мощността на ел. нагревателя зависи от конкретния модел и може да бъде от 3 до 9kW.
COR IND M са предназначени за всеки тип индустриални врати, проходи и др., тези завеси се предлагат в два размера – 1 и 1.5м – и могат да бъдат инсталирани последователно. Скоростта на изхода е 12 м/с.

Въздушни завеси с вграден воден топлообменник

завеса с воден топлообменник COR-NW S&P

Завесите от серията COR NW с вграден воден топлообменник са предназначение за монтаж на височина до 4 м в различни обществени и търговски сгради. Позволяват последователното монтиране на няколко завеси, като това ги прави подходящи за инсталиране на врати с всякаква дължина на отворите. Високоефективните тангенциални вентилатори осигуряват ниски нива на шум и гарантират висока скорост на изтичане на въздуха. Така се създава ефективна въздушна бариера. Този тип въздушни завеси, изискват свързване на топлообменника към централната отоплителна или климатична инсталация.

Индустриалните завеси от серията COR IND се монтират на височина до 10м. За да са приложими към всякакви отвори в промишлените помещения, те са разработени в два типоразмера, като отново могат да бъдат монтирани в серия до покриване на необходимата дължина. Скоростта на изтичане на въздуха на изхода достига до 20 метра в секунда. Осигуряването на топлоносител за топлообменника на завесата става от отоплителната или климатична инсталация на обекта.

От 2012г., фирма „ТАНГРА” предлага и въздушни завеси за въртящи врати. Завесите се произвеждат, в зависимост от размерите и радиуса на вратата. Завесите са с електрически нагревател и чудесно пасват на нови или вече съществуващи въртящи врати. Най-честото им приложение са бизнес сгради и търговски центрове (прочети повече за тези завеси ТУК).

air curtains for revolver door

 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75