Новините на Тангра

ное 20
  • ноември 20, 2017

Сп. Твоят Бизнес - ТАНГРА - АРМЯНОВСписание „ТВОЯТ БИЗНЕС“
Представяме инж. Юлий Армянов
– собственик на фирма „ТАНГРА“

 

Юлий Армянов - твоят бизнес - мениджъри споделят Автор: Ина Георгиева & Цвета Герчева

Юлий Армянов е от онези мъже в бизнеса, на които можеш да се довериш само след няколко минути разговор. Спокоен, достолепен, носещ след себе си цялата експертиза на опита и уменията си, той признава, че решението да се заеме със собствен бизнес е било трудно, но правилно.

За себе си и кариерата си говори с чара на хората, имали „шансът“ да живеят в две епохи – на социализма и на демокрацията.

Учил съм Топлотехника в Техническия университет в София преди повече от 40 години. След като завърших бях проектант, после научен работник, а след това ме „отучиха“.(Смее се.) Всъщност, трябваше да избера дали да продължа с научната кариера или да правя собствен бизнес. Оказа се, че все пак взех правилно решение, защото в бизнеса, който правя има много възможности за развитие и иновации.“, признава Юлий Армянов.

Създава своята собствена компания „ТАНГРА” през 1989г., почти веднага след промените. Но историята на тази фирма е повече от впечатляваща. „Баща ми е имал фирма, която се е наричала ТАНГРА още преди Втората световна война. Естествено след 1944 г. фирмата е национализирана и приключва дейността. Така че през ’89-а решихме, че трябва да възстановим старото име на компанията. Днес сме специализирани в областта на вентилационната, климатичната и отоплителна техника, създаване на продукти, проектиране и изпълнение на обекти. Имаме голяма производствена база и правим това, в което сме добри, вече 28 години.“, казва Юлий Армянов.

 

„В момента, освен, че сме добре познати на българския пазар, изнасяме продукти в над 15 европейски държави. А знаете, че в Швейцария например, хората много държат на качеството. В Гърция пък търсят добрата цена. Е, ние успяваме да продаваме и в едната, и в другата държава еднакво добре”, казва с усмивка инж. Армянов.

Неговите съвети за успех в бизнеса

Ако говорим за правила в бизнеса, Юлий Армянов споделя своите размисли и опит в няколко много простички съвета. На първо място – човек трябва да си обича работата. „Това е изключително важно. На второ място според мен е изключително важно да умееш да създаваш нещо ново. Защото създаването на нови продукти доставя един много специален вид удоволствие. Независимо, че мястото ми е по-скоро административно, аз най-много обичам да влизам в лабораторията. Когато създадем нещо и после го качим в лабораторията и го видя, си мисля Да, ето, измислихме го, реализирахме го и то тръгна. Това е невероятно усещане.“, казва Армянов.

На трето място той поставя почтеността. „Това е капитално вложение с дълъг срок на откупуване. Но си струва.“.

И накрая е убеден, че ако си обичаш работата, умееш да създаваш нови неща и имаш търпение и постоянство – успехът ще е с теб.

Истории от бизнеса

Юлий Армянов споделя някои забавни случки от работата си, които според него доказват, че ние българите сякаш още не сме се отърсили от влиянието на времето преди 10-ти ноември.

„Преди доста години, по време на едно изложение за вентилационна и климатична техника в Париж, видях един продукт, който ние правим. Представяше го един белгийски търговец. Погледна ме и каза: „Сър, знаете ли какво е това?“. Казах му: – „Знам, ние от 10 години го произвеждаме в България”. Търговецът замръзна и ме попита: „Извинете, а къде е България?“. После повика секретарката си да му донесе атлас, за да види къде се намира страната ни. Това беше преди 20 години. И май още страдаме от липсата на имидж.“, казва Армянов, който си спомня и още една забавна случка.

„Повечето инсталации за отопление в новите хотели в Банско сме ги правили ние. Пристигна един младеж, което имаше дискотека в Банско и искаше климатизация, защото било много модерно и много държи да я има. Тогава приятелски и му казах: „Хората, които подскачат и танцуват в дискотеката произвеждат енергия. Искаш ли тази енергия да ти я сложа в джоба?“. Той първо не ме разбра, но се съгласи и му изградихме една енерго възстановяваща вентилационна система. Виждаме се с него след половин година. „Ей, ти не знаеш колко съм умен“, казва ми той. Така ли, казвам аз, защо? „Защото те послушах – хората танцуват, правят енергия и не плащам за вентилация. Това е страхотно!“. Така че винаги може да има и весели казуси.“, казва Юлий Армянов.

Екипът на фирма „ТАНГРА“ благодари на сп. Твоят Бизнес за прекрасното интервю.
Линк към оригиналната статия: Сп. Твоят Бизнес

сп. Твоят Бизнес - интервю - Юлий Армянов

 

  

 

 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75