Новините на Тангра

юли 25

Прахоулавяне от дървообработване в една от най-големите дървообработващи компании в Европа

  • юли 25, 2023

Това, което започна като малка дъскорезница в Германия, днес е една от най-големите дървообработващи компании в Европа с 1600 служители, работещи на 6 места в Европа. Немският завод, който произвежда дървен материал, дървен материал за домашни градини, дървесни брикети, дървен материал за опаковки и други, има капацитет за обработка на 650 000 m³ нарязан и рендосван дървен материал годишно. За да се справят с големия обем прах от производството на дървен материал, Nederman предостави доказало се и високоефективно решение за прахоулавяне в дървообработването, включващо извличане, филтриране, транспортиране и рециклиране на дървените стърготини по безопасен и ефективен начин.

 

Предизвикателствата при събирането на прах от дървообработването

Стърготините, генерирани по време на различни дървообработващи процеси, трябва да бъдат събрани, транспортирани и филтрирани внимателно, за да се избегне риска от пожар и експлозия. Немската компания беше изправена пред предизвикателства при справянето с големия обем от 20 тона стърготини на час, които трябваше да бъдат транспортирани до контейнери, силози, места за изгаряне или палетизиране. Те се нуждаеха от безопасно и ефективно решение за събиране на прах с ниска консумация на енергия, за да създадат по-ефективно производство, по-здравословна работна среда и да отговарят на настоящите разпоредби за запалим прах.

 

Система за прахоулавяне, съвместима с ATEX

За да се справи с голямото количество стърготини и прах и да извлече безопасно въздух с обем от над 180 000 m³/h, Nederman инсталира 6 LBR SmartFilter устройства за филтрация, с вентилатори Combifab F и експлозивни изолационни вентили CARZ, индивидуално проектирани и оразмерени за конкретното приложение. Енергийно ефективни вентилатори, IE3 двигатели и честотни преобразуватели, улесняват транспортирането на стърготините на стотици метри, за да бъдат след това брикетирани или пелетизирани на централните изходи.

Решението е безопасно и съвместимо с ATEX, с ниски разходи за експлоатация и поддръжка, като по този начин генерира значителни икономии на енергия за производството, както и добавената стойност от рециклирането на стърготините.

 

Основни предимства с предоставеното решение за събиране на прах:

  • Цялостно решение и монтаж
  • ATEX-съвместим
  • Енергийно ефективно
  • IIoT ready(интернет на нещата)

 

Най-голямата стойност за клиента:

  • По-здравословна и безопасна работна среда
  • Намалено въздействие върху околната среда
  • Добавена стойност от рециклирането на стърготини
  • Икономия на енергия чрез ниски разходи за експлоатация и поддръжка

 

Имате ли нужда от помощ за прахоулавяне при дървообработване?

Независимо дали Вашата дейност е малка или голяма, ние от ТАНГРА и Nederman ще Ви помогнем, като предоставим правилното решение за Вашите нужди. Свържете се с екипът на ТАНГРА и нашите експерти ще Ви предоставят безплатна консултация, за да разберете как можете да осигурите по-безопасна и по-ефективна дървообработваща дейност във Вашите заводи!

sales@tangra.bg / office@tangra.bg / 0887 73 73 735


Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75