Новините на Тангра

юни 4

ТАНГРА изпълни вентилацията на тунела на обхода на гр. Габрово

  • юни 4, 2020

В края на месец февруари, ТАНГРА – АВ ООД изпълни тунелната вентилация на обходния път на гр. Габрово. Обектът е част от транспортното направление Север-Юг. Тунелът е с една тръба с две ленти за движение, тротоари, система за безопасност, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, диспечерски пункт и специализирана вентилационна система. Главен изпълнител на целия обход бе консорциум „ПСВТ”, в който участват дружествата „Хидрострой” АД и „Пътни Строежи Велико Търново” АД. В средата на 2019 г. те се обърнаха към ТАНГРА, за да изпълни част ОВК. Проектът на инж. Б. Хорозов включваше 10 аксиални високотемпературни реверсивни jet вентилатора за тунела, които в нормален режим да проветряват и отвеждат автомобилни газове, а в авариен режим да служат за димоотвеждане.

Екипът на ТАНГРА достави 11 тунелни джет вентилатора Ф710,като 10 от тях монтира и 1 беше оставен в резерв. Вентилаторите са с тласкателна сила 685 N, вградени 

шумозаглушители, датчици за вибрации и авария, силодинови тампони и осигурителни вериги. Вентилаторите са високотемпературни и реверсивни с възможност за регулиране дебита. Всички елементи са изпълнени от неръждаема стомана AISI 316 (1.4404) и преди да бъдат експедирани от завода в Германия бяха подложени на 3D Х-ray рентгенов тест в работен режим, за да се изпитат аеродинамичните характеристики, електрическите и акустични данни на вентилаторите. За да бъде подсигурен правилен монтаж, вентилаторите бяха в комплект с нагласяеми хоризонтално и вертикално стойки от неръждаема стомана.

 

Закрепването на вентилаторите ТАНГРА осъществи със специализираните анкерни шпилки и химически дюбели наFISCHER Германия.

Съвместно с представители на дружеството за България преди започване на монтажните дейности бяха извършени две пробиванияи пробно анкериране. След 5 часа бе направен тест. Анкерите останаха на позицията си дори при натоварване от 100KN = 10200кг. От FISCHER издадоха сертификат за системата на анкериране и след това на същия прицип бяха монтирани и закрепени всички стойки, както и всички предпазни вериги на вентилаторите. Това дава сигурност на всички страни – главните изпълнители от Консорциум „ПСВТ”, „ТАНГРА” като изпълнител по част ОВК, а и на всички пътуващи през тунела за напред.

След успешно завършване на строително-монтажните работи на 4 юни 2020 г. обходът на гр. Габрово бе официално открит от министър-председателя, г-н Бойко Борисов. Jet вентилаторите в тунела, доставени и монтирани от ТАНГРА, ще осигурят спокойното и безопасно преминаване на автомобили и камиони.

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75