Новините на Тангра

авг 29
  • август 29, 2014

интервю за в. Строител

интервю за вестник Строител на инж. Юлий Армянов - ТАНГРА - АВ навърши 25 години

На 17 август 2014 г. се навършиха 25 години от основаването на фирма „ТАНГРА“.

сграда "ТАНГРА"

На 17 август 2014 г. се навършиха 25 години от основаването на фирма“ТАНГРА“. Компанията е специализирана в проектиране, конструиране, производство, монтаж и сервиз на вентилационна, климатична и отоплителна техника.

На 1 март 1989 година влиза в сила Указ 56 и частният бизнес е легализиран. Инж. Юлий Армянов кани най-близките си приятели за съдружници и на 17 август 1989 год. с решение на СГС фирма „ТАНГРА“ е факт. Името е специално избрано, като наследник на фирмата на бащата на инж. Армянов – ТАНГРА-Лазар Армянов, съществувала до 1944г. 

Инж. Армянов, кажете няколко думи за вашата кариера. И как се разви бизнесът ви през годините?

Завърших Техническия университет в София през 1978 година. Тогава специалността се наричаше „Промишлена топлотехника”. Веднага започнах работа в ИСПРОЕКТ. Това бе проектантската организация на Министерството на съобщенията и имах удоволствието да проектирам инсталации в пощи, телефонни централи и няколко телевизионни кули. Първият ми сериозен проект беше пристройка и надстройка на Централна Пощенска Палата София. 

През 1983 година постъпих в „Нови Енергийни Източиници“, с идеята да правя научна кариера. Това мое желание се осъществи малко по-късно в комбинат „Полимерстрой“, където спечелих конкурс за научен сътрудник и с течение на времето станах ръководител на научната секция на комбината. Особено интересно за мен, а и полезно за клиентите на комбината, бяха изследванията и внедрените проекти на инсталации за поддържане на микроклимата в полимерни оранжерии. В течение на три години бяха изградени стотици декари оранжерии с наши инсталации, основно на база геотермална енергия. Икономическите резултати като количество и себестойност на продукция бяха изключително високи, заради което бяхме поканени и в Гърция на международен агротехнически панаир. 

Вероятно някои си спомнят, че заплатите на инженерите и научните работници не бяха от най-добрите и винаги ми се е налагало да търся възможности за допълнителна работа – научнотехнически съюзи, съюз на архитектите и т.н. 

Когато през 1989 г. влезе в сила Указ 56 и частният бизнес беше разрешен под една или друга форма, пред мен стоеше въпроса дали да продължавам научна кариера или да се ориентирам към частен бизнес. Решението ви е ясно и мисля, че не сгреших, защото натрупаните теоретични познания ни помагат в развитието на бизнеса. 

През този месец се навършват 25 години от създаването на фирма “ТАНГРА”. Какво успяхте да постигнете за тези 25 години.

първата вентилационна решетка ТАНГРАНашите първи 25 години са точно 9132 дни. Не очаквайте да разкажа чудеса. Всеки от тях е бил изпитание за нас. Започнахме нашия бизнес като проектантско бюро. През 1991 год. наехме малък цех и инвестирахме всичките си приходите от проектантски хонорари в машини, инструменти и материали за производство. Разработихме и внедрихме в редовно производство нашето първо изделие – вентилационна растерна решетка. Назначихме първите служители в производствен отдел и монтажници. Благодарение на опита си като проектанти, конструктори и научни работници, със съдружниците ми започнахме да създаваме поредица от изделия и елементи за вграждане във вентилационни и климатични инсталации.

търговска зала и първият изложбен магазин за вентилация, климатизация и отоплениеПрез 1994 год. „ТАНГРА“ откри първия в България търговски център и show room за вентилационна, климатична и отоплителна техника. Започнахме изграждане на дистрибуторска мрежа в страната. През същата година „ТАНГРА“ стана упълномощен представител на „Soler&Palau” – Испания за територията на България. Това е един от най-големите производители на вентилатори в света. Богатата им гама от индустриални и битови вентилатори ни позволи да създадем редица нови продукти и да станем един от най-големите производители на ОВК оборудване в страната още в средата на 90-те години. През 1995 год. реализирахме първия експорт – рекуперативни топлообменници за Гърция. 

Не сме забравили и трудния период на хиперинфлация и икономически проблеми през 1996-1997 год. Мобилизирахме се, разработвахме нови продукти и така запазихме всичките си служители.

ТАНГРАПрез 2000 год. открихме първия ни собствен производствено-търговски център в гр. София, на бул Европа 174, а пет години по-късно и втората ни фабрика. Обзаведохме и двете фабрики с прецизно, високопроизводително оборудване. Създадохме собствени търговски центрове във Варна и Бургас, както и мрежа от дистрибутори-партньори в цялата страна. Продължаваме да разширяваме номенклатурата от предлагани съоръжения, защото производствената дейност е структуроопределяща за компанията.

Няколко години участвахме на международния технически панаир в Пловдив. Бяхме удостоени със златен медал за гама енергоспестяващи съоръжения. През 2008 и 2014г. се представихме на най-голямото изложение в Европа за вентилационна и климатична техника в Милано, което ни помогна да разширим международните си контакти. В началото на тази година получихме наградата на Германо-Българската Търговска Камара за разработените от нас високоефективни енергоспестяващи съоръжения.

В какви основни направления е структурирана вашата фирма?

Както и по-рано споменах, производствената дейност е структуроопределяща за нашата компания. Предлагаме широка гама от продукти в областта на вентилация, климатизация и отопление. Имаме обособени звена за монтаж на въздушни, водни и фреонови системи. Проектантският и конструкторският екипи са изградени от високо квалифицирани инженери, ползващи най-съвременни компютърни системи. Всяко ново изделие преминава тестове през нашата топлотехническа лаборатория. През 2003 година създадохме дъщерното предприятие „BG steel”, специализирано в листообработка на метали. 

С какво се гордеете?

Гордея се, че заедно със съдружниците ми за 25 години изградихме име на добра, почтена и иновативна компания. Безкрайно съм им благодарен и ми е много приятно, че за двадесет и пети път празнуваме заедно. Множеството награди, получени от фирма ТАНГРА ми дават основание да се гордея се с професионализма на екипа ни. Не на последно място се гордея, че нашите деца започнаха работа от най-ниското ниво в компанията и днес, след като завършиха висшето си образование, сами израстват в нея. Работят усилено и спомагат за доброто развитие на компанията. 

Вие като фирма с много богат опит какви мерки за повишаване на енергийната ефективност в системите за вентилация и климатизация предлагате?

производствоНие, колкото и нескромно да звучи, сме първата българска фирма която заговори за енергийна ефективност във времето, когато това не бе популярно. Цените на природната газ, електричеството и нефта се покачват и хората очакват сградите им да бъдат оборудвани с ефективни отоплителни, вентилационни и климатични системи. “ТАНГРА“ е истинска “зелена” компания и системите ни щадят ресурсите на земята. Започнахме с производството на рекуперативни пластинчати топлообменници още в 1992г. С годините разширихме производството и го развихме в енерговъстановяваща вентилация и климатизация. От две години насам стартирахме и високоефективните енергоспестяващи вентилационни системи, оползотворяващи до 85% от енергията на изхвърляния въздух. По приблизителна оценка, произведените от нас енерговъзстановяващи системи, ако функционират едновременно, биха обработвали повече от 20 милиона кубически метра на час, спестявайки в това време равностойността на 135MW/h електроенергия.

Кои са най-значимите обекти, осъществени с ваше участие? Кой е последният актуален проект, по който работите? Какви мерки за енергийна ефективност сте използвали?

Трудно е да посоча един или няколко такива обекта. Научили сме се да уважаваме всеки обект и клиент, който имаме. Наши инсталации и съоръжения има в десетки хотели, включително, няколко 5-звездни. Административни и търговски сгради със стотици хиляди квадратни метра РЗП имат наши продукти. Пътувайки из България с удоволствие забелязвам монтирани наши изделия. Радвам се, когато правим производствени предприятия, в които да работят български работници и произвеждат български продукти. 

Сред най-големите предизвикателства в нашата история бих могъл да посоча реконструкцията на филтърни системи в АЕЦ Козлодуй, които обработват няколко милиона кубични метра въздух на час. Спецификата се състоеше в това, че се налагаше, да се съобразяваме с даденостите на наличната техника, едновременно с това да ги комбинираме с наши елементи и не на последно място, да бъдат приети от Европейските сертифициращи органи. 

Многофункционалният комплекс „Арко Тауърс” е най-големият обект, който сме проектирали. Строежът му все още не е започнал, но това не променя факта, че нашата компания е разработила проект за 300 000 кв. м. РЗП. При работата по него, от голямо значение беше, посещението при наши колеги в Дубай, по време на строежа на „Бурж Халифа” (най-високата сграда на света – 828м). Там видяхме как реално се изпълняват инсталации в небостъргачи и спецификата при строежа. 

Хлебозаводът на фирма СИМИД е един от обектите, с които се гордеем. В момента изпълняваме инсталациите на първия български небостъргач – “Capital Fort”. Освен стандартните климатични и вентилационни инсталация, там има и наши климатични камери с термопомпен модул, както и високоефективни енергоспестяващи вентилационни системи, позволяващи рекуперация на енергия над 80%. 

Кажете няколко думи за себе си в личен план.

Трудно си представям какво значи личен план. Вероятно това е съдбата на една типична семейна компания. Моята съпруга ми е съдружник в компанията, както е между другото и с другите ни партньори. Изпратих сина си да учи в мениджмънт в Англия и сега се опитва да ме ръководи. А иначе, когато ми остане време обичам да пътувам, да слушам музика, но за съжаление рядко ме пускат в отпуска.

В каква посока планирате бъдещото развитие на компанията?

В началото, основната ни цел беше да имаме работа. След това потърсихме развитие и започнахме да разширяваме продуктовата гама и дистрибуторската ни мрежа в България. Започнахме продажби и във всички страни от Балканския полуостров. Към настоящиямомент продаваме добре в 16 европейски държави. Нови продукти и нови партньори са основната цел в нашето развитие. Предстои ни още много работа…

 

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75