Блогът на ТАНГРА

ян 2

Вентилация във фитнес центрове и зали за спорт: Лошото качество на въздуха може да изгони клиентите

  • януари 2, 2024

Случвало ли Ви се е да влезете във фитнес зала и да усетите застоял въздух и миризми? Да ви се приска да излезете обратно заради отвратителния въздух? Вашата зала за фитнес или спортен клуб не трябва да ухае като тази от училището ви след интензивна игра на баскетбол или зала за борба. С правилната климатична и вентилационна инсталация можете да се отървете от неприятните миризми и да осигурите на клиентите си здравословна среда, която те търсят и да им доставя удоволствие да посещават Вашият фитнес. Доброто качество на въздуха може освен да задържи клиентите Ви, но и да Ви помогне да привлечете нови.

Здравословният микроклимат е от съществено значение за всеки фитнес

Клиентите на фитнес центровете посещават залите, защото искат да подобрят своето здраве и да оформят своето тяло, чрез редовни грижи и упражнения. Всеки човек, който полага грижи за своето здраве не би пренебрегнал качеството на въздуха в залата за тренировки. Ако Вие сте собственик или управител на фитнес център бихте искали да развивате бизнеса си и да го разраствате. Определено качеството на въздуха и адекватната вентилация трябва да бъдат разглеждани внимателно от Вас, като конкурентно предимство пред останалите зали за тренировки.

Лошото качество на въздуха и неправилно проектираната и изпълнена вентилация няма да бъде конкурентно предимство за Вашият фитнес

Какво може да се случи, ако Вашата вентилационна система не е била адекватно проектирана, изпълнена или поддържана правилно? Най-вероятно крайният резултат би бил гореща и влажна обстановка, защото системата не отстранява достатъчно влага, както и по-високи режийни разходи. До какво още може да доведе некоректно функциониращата вентилационна система:

  • Влажен въздух, който освен да затруднява дишането на клиентите, може да доведе до образуването на плесен и мухъл в залата;
  • Лесно разпространение на вируси и бактерии, чрез влажния въздух;
  • Разпространението на миризма на стара влага в цялата зала, така че да отблъсква посетителите;
  • По-високи сметки и по-чести сервизни ремонти, тъй като цялостната система нефункционира правилно.

Недостатъчната вентилация може да доведе до опасни нива на въглероден диоксид – СО2

Когато човек тренира във фитнеса, сърдечният ритъм се ускорява, което води до по-бързо дишане, а това до издишане на по-големи количества въглероден диоксид. Така количеството кислород в залата се намалява и въздуха за клиентите е недостатъчен. Недостатъчното количество кислород във въздуха може да има задушаващ ефект и да води до умора в трениращите по-бързо, което да доведе до неудовлетворителен тренировъчен процес. В по-малки пространства този процес се получава особено бързо. Фитнес залите, залите за аеробика и танци са застрашени най-често, тъй като са сравнително компактни помещения в съществуващи сгради и вентилационните инсталации са пренебрегвани.

Коректно проектираната, изпълнена и поддъжрана система за климатизация и вентилация в залите за фитнес и аеробика са от съществено значение за осигуряване на правилното количество пресен въздух и температурен комфорт на посетителите.

През декември 2014 г. в сп. Building & Environment беше публикувано изследване, проведено от Университетите на Лисабон (Португалия) и Делфт (Нидерландия), в което качеството на въздуха в различни фитнес центрове е било проучвано и оценявано. И в двете държави е било установено, че фитнес залите измерват високи нива на въздушен прах, въглероден диоксид, формалдехид и други летливи органични съединения (VOC). Концентрациите на тези вещества, в голяма част от залите за тренировка са превишавали приетите стандарти за качество на въздуха. Това е стимулирало властите в Нидерландия и Португалия да започнат проверки и измервания на средата във всички зали за фитнес, аеробика, танци, йога и спортни тренировки.

Въздух с висока влажност и наситен с въглероден диоксид не би допринесъл за здравословна атмосфера, която Вашите клиенти да ценят. Липсата или неправилно изпълнената вентилация във фитнес залите води до лош микроклимат, а клиентите усещат симптоми като раздразнение на очите, носа, гърлото и белите дробове, кожни обриви, инфекции, главоболие, замаяност, задушаване. Много бързо те свързват тези симптоми с лошото качество на въздуха и биха сменили мястото за тренировки и фитнес с друго, което им предоставя по-добра среда.

Ето няколко начина, чрез които можете да допринесете за подобряване качеството на вътрешния въздух във Вашият спортен център:

  1. Добре проектирана, изпълнена и поддържана вентилационна и климатична система (ОВК): Тя трябва да бъде съобразена с хигиенните норми за микроклимат в спортни обекти и изпълнена съгласно стандартите за ОВК системи при спортуващи хора. Не трябва да има висока струя на изтичане, както и крайно високи или крайно ниски температури. Материалите на изпълнение и устройствата за вентилация и климатизация трябва да предоставят възможност за лесна поддръжка.
  2. Строителните и довършителни материали: Използването на материали с ниско съдържание на летливи органични съединения (VOC), като подови настилки, бои, тавани, килими или пътеки, щори и др.
  3. Използване на екологични почистващи препарати: Разбира се, редовното почистване и поддръжка на настилки, стени, инсталации и уреди за тренировка във фитнес центрове и зали за танци е най-евтиният начин да се помогне на борбата с лошто качество на въздуха в тези помещения. Закупуването на почистващи препарати със сертификат, че отговарят на строгите стандарти за емисии и химигали (пр. OSHA) гарантират, че нивата на летливи съединения ще бъде по-ниско. Редовното почистване води и до сериозно намаляване на разпространението на бактерии. Поддържането на чисти зони з апреобличане, бани и душове също спомага за това. Вентилационните инсталации в мокрите зони предотвратяват развитието на влага, мухъл и бактерии.

Не крийте лошия въздух в съблекалните

При проектиране, изграждане или ремонт на вентилацията във фитнес залата, обърнете внимание на съблекалните, тоалетните и баните. Тези помещения за убежище за влагата. Всеки, който тренира влиза изпотен след тренировка, взима душ и така влагата в тези помещения се увеличава неимоверно. Този въздух трябва да се изхвърли навън, а пресен, филтриран и темпериран въздух да се подава в помещенията. Ако имате басейн, сауна или парна баня, влагата в тези помещения ще е дори още повече.

Разбира се, важно е да бъдат инсталирани подходящите филтри в тези системи. По-висок клас филтри задъжрат повече на брой и по-малки по размер частици и така непозволяват разпространение на бактерии, мухъл и прах. Съгласно изискванията на ЕС, филтрите трябва да бъдат етикирани и да отговарят на класовете от стандарт ISO 16890. Често при басейни и други помещения с висока влажност се инсталират и обезвлажняващи вентилационни системи тип TANGRA EVB DX pool.

Редовната поддръжка и обслужване на вентилационните и климатични системи (ОВК) са от съществено значение за микроклимата във Вашата фитнес зала или зала за тренировки и танци.

Проектирането и изпълнението на правилните системи за проветрение / вентилация на Вашия фитнес център е само половината от битката. Трябва да се гарантира и редовната поддръжка, тъй като целият въздух, който Вашите клиенти и служители вдишват преминава през вентилационната система. Поддръжката гарантира, че посетителите във Вашия фитнес получават комфорт чрез необходимото количество свеж, климатизиран и филтриран въздух, а въглеродния диоксид и аерозолни вирусни частици са изхвърлени навън.

Екипът на ТАНГРА проектира, изгражда и обновява инсталации в различни типове обекти. Ние можем да предоставим нашите експертни знания, както по отношение на избора на системи, така и при поддръжката на ОВК инсталации, за да гарантирате, че Вашият фитнес център или зала за танци е привлекателно и любимо място за клиентите Ви.

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75