История

„ТАНГРА-АВ” ООД е частна компания, основана през 1989 год. и специализирана в областта на вентилация, климатизация и отопление. Тя е съзадена като наследник на частната търговска компания от преди 1944 г. "ТАНГРА - Лазар Армянов".

Лого 1941г.
Лого 1989г.
Актуално лого
1989 - 1991
Дейност на фирмата е проектиране на инсталации и анализи на енергийна ефективност.
1991
Растерна решетка
Дружеството наема малък цех, преустройва го и собсвениците инвестират приходите от проектантски хонорари в машини, инструменти и материали за производство. Назначени са първите производственици и монтажници във фирмата. Разработено и внедрено в редовно производство е първото изделие – вентилационна растерна решетка.
1992
Разширяване на бизнеса
Благодарение на опита си като проектанти, коструктори и научни работници, екипът на ТАНГРА започва да създава поредица от изделия и елементи за вграждане във вентилационни и климатични инсталации - таванни вентилационни решетки, шумозаглушители, топлообменници с полимерни ламели и други.
1993 - 1995
Първият showroom
„ТАНГРА-АВ” открива първия в България търговски център със show room за вентилационна, климатична и отоплителна техника. Залата и складовете са разположени в западната част на гр. София. Започва изграждане на дистрибуторска мрежа в страната. През същата година „ТАНГРА-АВ” става упълномощен представител на “Soler & Palau” – Испания за територията на България. Богатата палитра от битови и индустриални вентилатори позволява „ТАНГРА-АВ” да разшири гамата от произвеждани изделия и да стане един от най-големите производители на ОВК оборудване в страната още в средата на 90-те години.
1995
Козлодуй
Фирмата доставя и произвежда съоръжения, както и изгражда инсталации в множество обекти. Извършена е реконструкция на голям брой филтърни системи в АЕЦ Козлодуй – дебитът на пречиствания въздух е няколко милиона кубични метра на час. Конструктивната разработка е изготвена от Управителя на фирмата, Юлий Армянов, филтърните касети са произведени и монтирани от специалистите на „ТАНГРА-АВ”, впоследствие инсталациите са одобрени от Европейските сертификационни органи за ядрена енергетика. Това мотивира и дава увереност на екипа на „ТАНГРА-АВ” да продължи разработването на нови изделия.
1996 - 1997
Увеличване на площта
Производствената база е преместена, в сградата на ТПК „Атанас Романов” и площта е увеличена три пъти. През този период персоналът се е увеличил с 50-60 души, обособени в производствени и монтажни бригади, проектантско-конструкторски отдел, търговска и административна част. Закупено е ново производствено оборудване, с което се увеличава производителността и се повишава качеството на произвежданите продукти. През 1995 год. е реализиран и първият експорт – рекуперативни топлообменници за Гърция.
1998 - 2003
ISO 9001:2000
Благодарение на правилната финансова политика и постоянното реинвестиране в стоки, материали и машини, фирмата преодолява без сериозни сътресения хипер-инфлацията и икономическите проблеми в периода.
2004 - 2008
Този период е свързан с осъществяване на нови контакти с доставчици, нови проекти и внедрени изделия. В страната започва активно изграждане на хотели и курортни комплекси. „ТАНГРА-АВ” изпълнява голям брой и обем инсталации в такива обекти, като натрупаният опит и качественото изпълнение правят фирмата предпочитан партньор сред инвеститори и строителни компании. През 1999 год. фирмата закупува собствен терен на бул. „Европа” и изгражда първия си производствено-търговски център. Новите големи производствени и складови площи, прецизното производствено оборудване и отговорният труд на целия екип водят до сериозно увеличение на оборотите на фирмата всяка година. В края на 2003 год. екипът на фирмата наброява малко повече от 100 души, а производствената листа – над 30 стандартни продукта в множество модификации и размери. През 2003 год. гамата рекуперативни топлообменници печели златен медал на международния технически панаир в гр. Пловдив. В „ТАНГРА-АВ” ООД е изградена система за управление на качеството ISO 9001:2000, която през 2003 год. е сертифицирана от Lloyd’s Register. В стремежа си да доведе продуктите до потребителите и с цел разширяване на продажбите, фирмата разкрива два търговски центъра - в гр. Варна и гр. Бургас.
2009
Успех за компанията
Изключително успешен период в развитието на компанията: броят на наетия персонал достига 200 души, като същевременно е удвоена и производителността на труда; годишните обороти нарастват с 30% ; увеличава се броя на постоянните европейски партньори и експортът надхвърля 10% от общия обем. Изградени са инсталациите на десетки големи хотели в курортите по Черно море и Банско, както и в бизнес центрове в София и страната. Завършена е и пусната в експлоатация втората производствена база на фирмата. Внедрено е ново, високо-производително оборудване. Значително е разширена номенклатурата от предлаганите съоръжения и елементи. Производствената дейност е структуроопределяща за компанията. През пролетта на 2008 год. „ТАНГРА-АВ” участва с голям, самостоятелен щанд на едно от най-големите специализирани изложения за вентилационна и климатична техника в Европа (Mosta Convegno Expocomfort - Milano). Фирмата получава висока оценка за показаните продукти и установява взаимоотношения с няколко нови клиенти в Европа.
2010 - 2011
Световната икономическа криза и особено сривът на строителния бизнес започват да влияят осезателно през пролетта на 2009 год. Много текущи обекти са „замразени”, новото строителство спада с повече от 70%. Като производител и инсталатор на оборудване за вентилация и климатизация „ТАНГРА-АВ” също изпитва трудности. Налага се редуциране на състава с повече от 10% и увеличение на усилията за оптимизиране и намиране на нови клиенти. Независимо от трудностите фирмата продължава да разработва и внедрява нови изделия. Управленският екип мотивира персонала и увеличава ефективността на служителите, за да преодолее трудните моменти. Създадени са първите пелетни котли на „ТАНГРА-АВ”. Конструирането и разработката са извършени изцяло от екипа на фирмата.
2012
Capital Fort
След дългогодишен труд по подобрение на съществуващите и създаване на нови изделия е изготвен нов технически каталог, включващ повече от 50 различни топлотехнически съоръжения, изцяло разработени и редовно произвеждани от „ТАНГРА-АВ”. Официалното представяне е направено в зала № VIII на НДК пред повече от 200 водещи специалисти в областта на ОВК. Следват представяния в гр. Варна и гр. Бургас. За улеснение на проектантите и инженерите, специализирани в ОВК, е изработен специализиран софтуер за избор на рекуператори и енергоспестяващи вентилационни блокове, който се предоставя безплатно. Пуснат е новият интернет сайт на „ТАНГРА-АВ” с пълния технически каталог на произвежданите изделия, търговския и референтен лист, специализирания софтуер за избор на енергоспестяващи съоръжения, както и платформа за бърз контакт на клиентите с екипа, било то за запитване или за завяване на сервиз на инсталация. „ТАНГРА-АВ” продължава с разширението на продуктовата си гама. Създадени са два нови модела пелетни котли. Износът на фирма ТАНГРА отбеляза повишение от 9,2% през 2011г. „ТАНГРА-АВ” е официално поканена и става член на европейската асоциация на фирмите за отопление, вентилация и климатизация – REHVA.
2013
"ТАНГРА-АВ" извършва разширение на производствената си база. На пазара са пуснати високоефективни енергоспестяващи вентилационни съоръжения, които веднага отбелязват сериозен интерес в Европа. „ТАНГРА-АВ” продължи да увеличава партньорите си в Европа. Започват редовни поръчки от Швейцария и Полша.
През 2012 г. екипът на "ТАНГРА-АВ" пуска първият специализиран електронен магазин за вентилатори - Ventilator.bg. За шестте си месеца работа, той отбелязва множество продажби.
"ТАНГРА" бе и първата българска компания създала пелетен котел с отоплителна мощност от 80 KW - TANGRA CL 80. Котелът бе представен на първото официално събитие "Отопление с пелети " през месец декември. Едновременно с развитието на нови продукти, монтажният екип на "ТАНГРА" започна работа по първия небостъргач в България - Capital Fort.
2013
Сертификат от TUV Rheinland
През 2013 г. "ТАНГРА" става първата компания в България със сертификат от TUV Rheinland за производство на климатични камери хигиенно изпълнение. Камерите TANGRA AHU-HYG отговарят на всички европейски стандарти за операционни зали, стаи с изолирани пациенти, болници, химически и фармацефтични производства и др.
2014
Комплекс "Черноморский"
"ТАНГРА" завърши и инсталациите на комплекс "Черноморский" последният етап от СОК Камчия. "Санитарно- оздравителният комплекс Камчия" е един от най- мащабните инвестиционни проекти реализирани в България от Руската федерация. В непосредствена близост до брега на Черно море и река Камчия, върху площ от 300 декара, в комплекса могат да почиват и учат повече от 25 000 гости годишно. Екипът на "ТАНГРА" работи по комплекса от 2009 г., като през това време е изпълнила комплекса "Лонгоз" и "Черноморский", детско-оздравителния лагер "Редуга", лечебният и балнеологичен център "Здравец" и учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин".
2015
ТАНГРА завършва големи обекти
ТАНГРА участва на MCE Mostra Convegno Expocomfort в Милано, Италия. На щанд от 100 кв.м. са представени климатични камери, рекуператори и подови конвектори. Нови партньори от Европа са привлечени.
2016
ТАНГРА завършва ОВК системите на първия небостъргач в България и административната сграда на Unicredit Bulbank. Небостъргачът Capital Fort е висок 126м. има общо РЗП: 80000 кв. М
2018
Награда от президента на Р България
ТАНГРА е наградена “Иновативно предприятие” от Президента на България. Наградата е за сериите високоефективни е н е р г о с п е с т я в а щ и вентилационни системи
2019
Сертифициране от Eurovent
ТАНГРА изпитва и сертифицира с EUROVENT гамата от климатични и вентилационни централи TANGRA AHU. EUROVENT изпитва и сертифицира гамата от високоефективни рекуператори на ТАНГРА и така дружеството стана 11- тият производител в света.
2020
30-годишен юбилей и нова награда от президента на Р България
В началото на годината ТАНГРА отново бе наградена от президента на България за „Отличие в иновациите”
На 17 август 2019 г. екипът на ТАНГРА отбеляза 30 години от възстановяването на компанията. Партито бе за целия екип на компанията в ски курорта Банско.
Въздухопречиствател и стерилизатор TANGRA
Във връзка със започналата пандемия от корона-вирус Sars-CoV-2, екипът на дружеството разработи и внедри в производство нов тип продукти – въздухопречистватели и стерилизатори на въздух TANGRA. Въздухопречиствателите са околмпелктовани с филтър F7, HEPA филтър и UV-C лампи за пълна дезинфекция на въздуха в помещенията. Устройставата бяха изпитани и сертифицирани от Българска Академия на Науките и VOSTOX.
Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75