Новините на Тангра

авг 17

„ТАНГРА“ навърши 22 години!

  • август 17, 2011

Logo 22 years

Интервю на инж. Юлий Армянов, управител на „ТАНГРА“ за сп. „ТД Инсталации“ във връзка с рожденият ден на фирмата.

Г-н Армянов, Тангра е компания, добре позната на българския пазар, която наскоро чества своя 22-ри  рожден ден. Кои нейни качества я правят предпочитан партньор?

Качеството, цената и срокът за изпълнение са основните критерии за оценка на всеки един продукт или услуга. Това се отнася и за нашата работа. Очевидно намираме правилния баланс.
Добре подготвените специалисти и професионалното отношение към всеки проект са също от голямо значение. Предлагаме богата гама от съоръжения за вентилация, климатизация и отопление. Голяма част от тях се произвеждат в нашите предприятия. Следим световните тенденции за развитие в бранша. Партнираме си с някои от най-добрите производители в Европа. И може би, не на последно място – обичаме своята работата.

Какво се промени в работата Ви от началото до днес?

Много неща се промениха. В началото можехме само да проектираме – на практика създавахме интелектуален продукт. По-късно се научихме да произвеждаме и монтираме. Днес предлагаме цялостен пакет в областта на отопление, вентилация и климатизация. Това означава да проучим изискванията на клиента, да подготвим проект, да произведем дадени съоръжения, да ги монтираме и въведем в експлоатация, така че клиентът да е доволен.
Преди 22 години започнахме 6 души, сега сме 30 пъти повече. В момента разполагаме с проектантско-конструкторски отдел, специализирана лаборатория, 2 производствени предприятия, монтажни бригади, търговски центрове в София, Варна и Бургас. Продуктите ни се продават успешно в над 10 европейски страни.

Какви са последните тенденции в областта, в която работите и какви са новостите в продуктовите Ви линии?

Вентилационните, климатични и отоплителни инсталации изразходват изключително много енергия: през зимата – за отопление, през лятото – за охлаждане и целогодишно за проветряване. Цените на енергията през последните 10 години се увеличиха около 5 пъти. Замърсяването на околната среда в следствие на консумацията на енергия е съществен проблем. Това са два обективни фактора, влияещи върху нашата специалност.

Повече от 15 години се занимаваме с енерговъзстановяващи системи. Ползвайки топлината или студа от изхвърляния въздух успяваме да намалим енергийните разходи до 75%. Този тип съоръжения изискват първоначална инвестиция, но срокът за откупуването им рядко надхвърля 2 години. Разбира се, колкото по-скъпа става енергията, толкова по-висока ефективност се преследва и това е едно ново предизвикателство.

Втората значително по-нова гама от съоръжения е котли на пелети(биомаса). Пелетите са пресовани дървесни частици, т.е. възобновяем енергиен източник. Изгарянето им не замърсява околната среда. Цената, която заплаща клиентът е много по-ниска, отколкото, ако се отоплява с нафта, ток или природен газ. В нашите котли сме включили системи, които облекчават експлоатацията, следят горивният процес и автоматично почистват съоръжението. Ангажиментите на клиента са минимални.

Кои са най-значимите обекти, осъществени с ваше участие? Кой е последният актуален проект, по който работите?

Трудно е да посоча един или няколко такива обекта. Имаме изпълнени инсталации в десетки хотели, включително, няколко 5-звездни. Административни и търговски сгради със стотици хиляди квадратни метра РЗП имат наши инсталации. Във всеки случай, предпочитам да правим производствени предприятия. Обект, по който работим в момента, и аз съм много щастлив, е хлебозавод на фирма СИМИД.

Сред най-големите предизвикателства в нашата история бих могъл да посоча реконструкцията на филтърни системи в АЕЦ Козлодуй, които обработват няколко милиона кубични метра въздух на час. Спецификата се състоеше в това, че се налагаше, да се съобразяваме с даденостите на наличната техника, едновременно с това да ги комбинираме с наши елементи и не на последно място, да бъдат приети от Европейските сертифициращи органи.

Многофункционалният комплекс „Арко Тауърс” е най-големият обект, който сме проектирали. Строежът му все още не е започнал, но това не променя факта, че нашата компания е разработила проект за 300 000 кв. м. РЗП. От голямо значение беше, посещението при наши колеги в Дубай, по време на строежа на „Бурж Халифа” (най-високата сграда на света – 828м). Там видяхме как реално се изпълняват инсталации в небостъргачи.

В каква посока планирате бъдещото развитие на компанията?

В началото основната ни цел бе да бъдем популярни в България. Когато това стана факт, потърсихме разширение на пазарите в рамките на Балканския полуостров. Настоящата ни цел е да сме добре познати и в Европа. Имаме напредък в тази посока, но предстои още много работа…

Вижте цялото интервю на адрес: http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1440

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75