Блогът на ТАНГРА

авг 15

Как да изберем вентилатор за баня?

  • август 15, 2012
Как да изберем вентилатор за баня?

Със сигурност, ако скоро сте правили ремонт или Ви предстои да правите подобно нещо, сте се сблъскали с проблема с проветряването на вашата баня.

Проветряването е необходимо не само за осигуряване на пресен въздух, но и за отвеждане на парата, образувала се при къпане, използване на ваната или други мокри процеси, с цел да се предотврати образуването на конденз и мухъл в помещението. В случай, че банята няма отваряем прозорец, трябва да се търси алтернатива. Най-често срещаното решение в повечето по-модерни български домове е използването на осов вентилатор с ел. захранване. Основната характеристика при избор е дебитът на вентилатора. Съгласно българското законодателство, за вентилиране на баня са необходими 90 m3/h, за тоалетна 90 m3/h и за мокро помещение същo 90 m3/h.

Дебитът на вентилатора може да се определи също и като функция на обема на помeщението и кратността на въздухообмен. Кратността на въздухообмен представлява броя на пълните обмени на въздуха в помещението за един час. Препоръчителната кратност за баня е 5, а за санитарен възел 7.

Друг важен момент при вентилиране на баня или мокро помощение е изборът на място за вентилатора. За да се постигне оптимален въздухообмен и цялостно проветряване на помещението, е желателно да поставите вентилатора в най-отдалечената точка на помещението, спрямо мястото на постъпване на пресен въздух. Ако банята ви е по-голяма, препоръчваме вместо един мощен вентилатор, да монтирате два с по-малка мощност, разположени над определени елементи, например над душ кабината и над ваната. То този начин ще гарантирате по-добър въздухообмен и по-бързо отвеждане на парите от помещението.

Не забравяйте, че въздухът, който се изсмуква от помещението трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. Тенденцията в последните години е всички врати и прозорци да пропускат все по-малко въздух. Разбира се, за компенсация, винаги можете да оставите вратата леко отворена, но това съвсем не е най-елегантното решение. Препоръчваме ви да монтирате във вратата малка трансферна решетка, през която да минава необходимия въздух.

Желателно е вентилаторът, който избирате, да има т.нар. обратна клапа. Тази клапа ще попречи миризми и замърсен въздух от въздуховодната мрежа да постъпват във вашето помещение. Също така ще възпрепятства и топлия въздух да напусне помещението през вентилатора.

Вентилатори за баня:

Моделите от серията Silent са тънкопрофилни осови вентилатори,  работещи при изключително ниска консумация на ел. енергия и в същото време са едни от най-тихите, което ги прави и най-предпочитани от нашите клиенти. Предлагат се в три типоразмера 100, 200 и 300, в зависимост от дебита на вентилатора, който варира от 80 до 280 м3/ч. При стандартните модели CZ имате възможност да избирате между два цвята – бял и сив. Всички модели имат обратна клапа. Като опция може да поръчате вентилатора с таймер (CRZ), който позволява предварителна настройка на продължителността на работа на вентилатора, преди той да се изключи. Моделът CHZ освен вграден таймер, е с датчик за влага, който позволява да зададете определена степен на влажност, при която вентилаторът да започне да работи.

Серията Silent Design се отличава с по-елегантен дизайн, като основните характеристики се запазват същите като при серията Silent. Като допълнение към дизайна се предлагат и 3 ленти в различни цветове – червен, зелен и жълт, които можете да сменяте в зависимост от цветовете на интериора.

Всички вентилатори са с висок клас на защита от влага – IP 45. Работната температура на вентилатора е до 40°C. Всички вентилатори работят еднакво добре монтирани на стена или таван. Моля, имайте предвид, че осовите вентилатори нямат почти никакъв напор (съпротивление), т.е. ако се предвижда свързване на вентилатора към дълъг хоризонтален участък от въздуховодната мрежа, то има вероятност да се компрометира работата на вентилатора!

Серията EDM e със сравнително опростен дизайн. Голямо преимущество е автоматичната клапа, която се затваря, когато вентилаторът не работи, като по този начин не допуска постъпването на миризми от въздуховода в помещението. Вентилаторът се предлага с допълнителна приставка за монтаж на стъкло. Този модел също се предлага във варианти със сензор за движение, както и таймер и датчик за влага.

Ако не сте сигурни кой точно е вашият вентилатор, кое решение е най-добро или имате някакви въпроси, не се колебайте да се посъветвате със специалист. Ние сме на ваше разположение!

За контакти:
тел. 02 / 925 13 25
Skype: Tangra Ltd.

Национален сервизен телефон:
0887 73 73 75